«

joulu 09

Erilaisia teroituksia

Partaveitsen terävyydestä voidaan huolehtia muutamalla eri tasolla. On olemassa myös makueroja milloin ollaan kunnostusteroituksen puolella ja milloin ylläpitoteroituksen puolella. Itselleni eri vivahteet ovat alkaneet selvitä teroituspalvelun kautta ja ajattelin avata myös muille ajatusmaailmaani.

Käyttöönottoteroitus

Käyttöönottoteroitus tehdään ennen ensimmäistä parranajoa valmistajalta tulleelle uudelle veitselle. Käyttöönottoteroitus on hyvin tehtynä muutakin kuin pelkästään terävyyden tarkistaminen. Veitsestä olisi hyvä tarkistaa myös terän suoruus, terän sovitus kahvoihin, teroituskulumat ja pinnityksen kireys sekä veitsen yleisilme. Terän teroitus viimeistellään yleensä hienokarkeuksisilla kivillä, teroitustahnoilla ja stropilla.

Ylläpitoteroitus

Ylläpitoteroituksen tarkoituksena on saada terä teräväksi, kun veitsi ei leikkaa enää sänkeä vaivattomasti. Veitsi käy läpi usein teroitusrutiinin alkaen hiomakiven karkeudesta 1000. Jos veitsi leikkaa vielä kohtuullisen hyvin esimerkiksi käsikarvoitusta, niin silloin voidaan teroitus aloittaa hienommalla hiomakiven karkeudella 3000. Ylläpitoteroitukseen liittyvä yleinen virhe on, että sen tekemistä venytetään pidemmälle kuin olisi aiheellista. Veitsi kannattaa heti teroittaa, kun se alkaa nyppimään partaa ajon aikana.

Terän virkistäminen

Vaikka partaveitsi leikkaisi vielä kohtuullisen hyvin partaa, niin se voidaan virkistää pienellä vaivalla. Virkistämiseen käytetään hyvin hienoa hiomakiveä karkeudessa 10000 tai 12000. Sen lisäksi tai sijasta voi myös käyttää erilaisia teroitustahnoja ja myös stroppaamista. Partaveitsen terävänä säilymistä saadaan jatkettua pienellä vaivalla, mikä vähentää ylläpitoteroituksen tarvetta.

Kunnostusteroitus

Kunnostusteroitus tarkoittaa pienien virheiden poistamista veitsen terästä. Yleensä kyseessä ovat pienet lovet tai pieni epätasaisuus terässä. Veitsi voi olla myös täysin tylsä vaikka muuten olisikin kunnossa ja siihen aletaan muodostamaan teräkulmaa. Kunnostusteroituksessa käytetään jo karkeampia hiomakiviä kuin karkeutta 1000.

Terän korjaus

Terän korjaus on jo vaativampaa teroittamista. Silloin on kyse terän profiilin virheistä missä terä on kaareva kohti veitsen selkää, terä on epätasainen leveydeltään, terässä on suuria lovia tai muuta vastaavaa. Terän korjauksessa veitsestä poistetaan kuitenkin suurehkoja määriä metallia ja terää muotoillaan uudelleen. Terän korjauksessa käytettävät karkeudet ovat jo 200 tai 400 luokassa, millä korjausta saadaan nopeutettua. Hiomatehosta johtuen myös teroituksessa tapahtuvat virheet tulevat nopeasti ja huomaamattomasti terään.

On hyvä muistaa, että partaveitsen huolimaton käsittely johtaa yleensä ikäviin tilanteisiin, missä terästä joudutaan poistamaan enemmän metallia kuin olisi yleensä tarpeen. Yksittäistä hyvin pientä lovea mikä juuri näkyy paljaalla silmällä ei välttämättä tarvitse lähteä poistamaan erikseen vaan se poistuu aikanaan ylläpitoteroitusten kautta. Partaveitsen terää kannattaa myös teroittaa mielellään ennemmin kuin myöhemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>